15 septiembre, 2014

Alicia Alegret: “el dispositiu de seguretat a l’entorn dels centres educatius vol protegir pares i alumnes en els desplaçaments a les escoles”Amb motiu de l’inici del curs escolar 2014-2015, la Guàrdia Urbana de Reus ha desenvolupat noves mesures de seguretat viària i millores en la senyalització en la zona d’influència dels centres educatius de primària i secundària, amb l’objectiu de donar protecció i seguretat als escolars i als seus acompanyants en els desplaçaments a les escoles.

Alícia Alegret, regidora de Segretat, afirma que: «L’objectiu d’aquestes mesures és protegir i donar plena seguretat als escolars i als pares que els acompanyen en els desplaçaments que es realitzen a diari cap als centres educatius. Es tracta d’un dispositiu en el qual des de Guàrdia Urbana cada any hi posem el màxim interès i pel qual s’elabora una acurada planificació pel fet que suposa un importantíssim volum de desplaçaments, en moments molt determinats i en zones concretes de la ciutat, al voltant dels centres educatius. És prioritari per a nosaltres, garantir la seguretat de vianants i vehicles i la mobilitat en les millors condicions possibles al voltant de les escoles».

El departament de Mobilitat i Circulació ha fet una revisió de la senyalització vertical i horitzontal de tots els centres educatius, verificant que estigui en bones condicions, i s’han repintat tots els passos de vianants, en molts casos, aplicant pintura de colors blanc i vermell per augmentar-ne la seva visibilitat.

La primera tinent d'alcalde de Reus i regidora de seguretat, Alicia Alegret, ha presentat les accions de la campanya de seguretat del curs escolar 2014-2015

La primera tinent d’alcalde de Reus i regidora de seguretat, Alicia Alegret, ha presentat les accions de la campanya de seguretat del curs escolar 2014-2015

Prova pilot per evitar la doble filera a La Salle
Durant aquest curs escolar es farà una prova pilot al Col·legi La Salle per intentar evitar els aparcaments en doble filera a les hores d’entrada al centre educatiu. Consistirà en l’habilitació i senyalització de dues zones d’ús exclusiu per als pares i familiars dels alumnes, situades a l’avinguda de La Salle i al carrer de Marià Benlliure. Els vehicles s’hi podran aturar per facilitar que baixin els alumnes, sense ocupar cap carril de circulació, al mateix temps que es dóna més seguretat als desplaçaments dels alumnes fins al centre.
La iniciativa té la col·laboració del Col·legi La Salle, que habilitarà una tercera porta d’entrada al centre pel c/ Josep Maria Prous Vila, i avançarà en 15 minuts l’horari d’obertura de les portes del centre, per tal que l’arribada dels 1.150 alumnes sigui més esglaonada.

Escola Joan Rebull
Una altra de les iniciatives realitzades per millorar la seguretat i la protecció dels escolars, ha estat l’estudi per a la instal·lació d’una tanca metàl·lica a la mitjana de la Av. Onze de Setembre, davant de l’escola Joan Rebull, amb l’objectiu d’evitar els creuaments d’aquesta calçada de quatre carrils, amb perill de resultar atropellats, i redirigir els vianants al pas elevat i regulat amb semàfor que permet creuar l’avinguda amb molta més seguretat.

Protecció escolar
D’altra banda, la Guàrdia Urbana reforçarà els serveis de protecció escolar amb els agents que realitzen patrulles de proximitat. Aquest servei té per objectiu la regulació del trànsit en els punts més perillosos d’accés als centres educatius, garantir la seguretat ciutadana, evitar baralles entre escolars i, en general, la prevenció de fets delictius.

Mobilitat segura
Així mateix, durant aquest curs escolar la Guàrdia Urbana impartirà sessions de Mobilitat Segura a una quarantena de centres educatius de la ciutat, adreçades a alumnes d’Infantil, 3r i 5è de primària i 1r de ESO, així com a d’altres col·lectius. S’hi combinen les classes i consells de seguretat amb pràctiques al Parc d’Educació Viària de l’Ajuntament de Reus. El total d’alumnes als quals s’adreça l’acció formativa durant el curs 2014-2015 supera els 4.500 entre els diferents grups d’edat.

Enguany, com a novetat, i també relacionada amb la mobilitat segura, es presenta una activitat destinada als escolars de 6è de Primària dels centres docents de la ciutat, que sota el nom de la “Guàrdia Urbana i el Civisme” treballarà aspectes relacionats amb el civisme i la convivència a la ciutat, les actuacions de la Guàrdia Urbana al respecte, i la necessitat de la col·laboració de tots els ciutadans per a una bona convivència.

Consells de seguretat
Des de la Guàrdia Urbana es volen recordar alguns consells de seguretat dirigits especialment als pares en els desplaçaments als centres educatius:

Circulació a peu:

 • Circuleu per la vorera i amb els més petits portats de la ma.
 • Travesseu els carrers pels passos de vianants senyalitzats. Assegureu-vos que ho podeu fer sense risc
 • Abans de creuar, mireu a esquerra i a dreta, i assegureu-vos que els vehicles ja s’han aturat.
 • No travesseu en vermell els passos regulats amb semàfor per vianants
 • Respecteu les senyals dels agents de la Guàrdia Urbana
 • Fomenteu en els vostres petits, hàbits i comportaments segurs
 • Ensenyeu els vostres fills com circular de forma segura predicant amb l’exemple.

Circulació en vehicle:

 • Pugeu i baixeu els nens per les portes més properes a la vorera
 • Al vehicle porteu els nens amb els cinturons cordats. En el cas que es tracti de menors de 12 anys o de menys de 1,35 m. d’alçada cal que utilitzin cadiretes homologades.
 • No porteu més nens o passatgers de les places que disposa el vehicle.
 • Respecteu les senyals de trànsit i els límits de velocitat establerts.
 • Eviteu estacionar els vehicles en doble fila i en llocs on pugui molestar la circulació d’altres vehicles o pugui ser un risc per altres usuaris.
 • Sigueu respectuosos amb els escolars i les persones que fan el seu recorregut a peu.
 • Respecteu els espais reservats per a l’estacionament del Bus escolar, els passos de vianants i de les parades de minusvàlids.
 • Eviteu en la mesura del possible la utilització de vehicles particulars i fomenteu els trasllats a peu o en transport públic.

Compartir

Facebook Twitter MySpace Technorati
Menéame Delicious NetvibesYahoo!