4 junio, 2014

Dolors Compte: “cal conscienciar tothom de la importància de viure el bon veinatge diàriament”La regidoria de Convivència i Immigració convoca la ciutadania a participar a la Festa Reus Conviu que té lloc el 14 de juny a la plaça de la Llibertat amb l’objectiu de fer visible la tasca que l’Ajuntament realitza vers la convivència ciutadana, potenciant el respecte cap a les persones i cap a l’entorn urbà. La festa s’inclou dins del programa de Festes de Sant Pere.

La regidora de Convivència i Immigració, Maria Dolors Compte, explica el motiu pel qual s’ha decidit fer aquest esdeveniment: «Volem amb una festa de la convivència al carrer, la primera que es farà a Reus, conscienciar tothom de la importància de viure el bon veinatge diàriament».

El fil conductor de la festa és el veïnatge. S’organitzaran les diferents activitats i regidories al voltant d’un «carrer de vianants» que estarà simulat a través d’una catifa col·locada al centre de la plaça. Mobiliari urbà, estands en forma de caseta, i passos zebra ajudaran a reforçar aquesta idea i concepte de carrer. L’entrada se senyalitzarà amb una estoreta marcada amb el lema «Reus Conviu».

El programa d’activitats és divers, adaptat a una tipologia de públic igualment diversa: inflables, tallers de màgia, patinatge, escacs XXL, donació de sang, circuït urbà, etc… Es preveu la presencia de dues mascotes, l’Skaty i el Campi. A les 19: 30 h hi ha prevista una classe de fitness oberta a tothom

La festa compta amb la col·laboració de la regidoria d’Esports, la regidoria de Medi Ambient, la regidoria de Formació per la Integració, la Guàrdia Urbana, l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Reus, el Banc de Sang i Teixits, la Federació d’Associacions de Veïns de Reus, i el Reus Deportiu.

Dolors Compte, regidora de Convivència i Immigració de Reus

Dolors Compte, regidora de Convivència i Immigració de Reus

«Reus Conviu»
Aquesta festa s’emmarca dins de campanya «Reus Conviu», que treballa la regidoria de Convivència i Immigració de l’Ajuntament de Reus amb l’objectiu de promoure la convivència i la cohesió social a la ciutat. Una campanya de sensibilització i pedagogia que se suma a l’atenció específica i personalitzada i a la potestat sancionadora de l’Ajuntament per fer front a les actituds incíviques.

Aquesta campanya es va posar en marxa al novembre de 2012 i des de llavors fins ara s’hi han realitzat diverses actuacions que incideixen en diferents sectors de la població:

 • Les mediadores han realitzat un porta a porta per la ciutat explicant els consells per promoure la convivència. S’han repartit 32.000 quadríptics amb aquests consells.
 • En col·laboració amb l’Àrea d’Ensenyament i de Política Lingüística, «Reus, ciutat de Convivència», una activitat, que enguany ha passat a formar part de les vuitanta activitats i recursos educatius que ofereix l’Ajuntament de Reus, en què aquest curs 2013-2014 han participat 328 alumnes de sisè de primària de 9 centres educatius de la ciutat.
 • Distribució de 3.000 sotacopes als locals de restauració de la ciutat amb consells que promouen la convivència i el bon veïnatge a la ciutat per tal de conscienciar la ciutadania.
 • En col·laboració amb la Guàrdia Urbana, campanya específica per a la detecció i denúncia dels propietaris de gossos que no recullen les defecacions que els animals realitzen a la via pública. La campanya ve motivada per les queixes rebudes relacionades amb els actes d’incivisme, i, en especial d’aquestes actituds d’incivisme que embruten i malmeten la imatge de la ciutat i que causa molèsties a altres usuaris de les vies i espais públics.
 • En col·laboració amb els Plans Comunitaris de Reus, es treballa la convivència als barris Sant Josep Obrer i Gaudí.
 • En col·laboració amb les associacions de veïns Pau Casals, Horts de Miró i Jardins de Reus, s’està treballant la convivència al seus barris en col·laboració amb altres regidories de l’Ajuntament.
 • Dinamització comunitària integral «Reus Sud Impuls Comunitari» als barris Fortuny, Juroca i Montserrat.
 • Actuació específica per treballar la convivència al carrer Rocamora, en col·laboració amb altres Regidories de l’Ajuntament.
 • En col·laboració amb la Federació d’Associacions de Veïns de Reus, concurs de redacció «Reus Conviu» entre els alumnes de cinquè i sisè de primària de la ciutat.

Divuit consells per promoure la convivència:
S’ha editat material divers (calendaris, cartells, etc.) amb els consells següents per tal de promoure un comportament cívic entre la ciutadania, tant a l’espai públic com a les comunitats de veïns:

 • Eviteu embrutar l’espai públic
 • Eviteu els sorolls i molèsties innecessàries al veïnat
 • Recolliu els excrements de les mascotes i eviteu alimentar els animals del carrer
 • Utilitzeu el mobiliari urbà només per als usos apropiats
 • Dipositeu els residus en les papereres o contenidors adequats
 • Quan circuleu, Eviteu obstaculitzar l’espai públic
 • Respecteu els parcs i els jardins
 • Eviteu espolsar i/o estendre roba
 • Vigileu l’ús del foc
 • Eviteu enfilar-vos a les taulades
 • Porteu els animals lligats i amb morrió
 • Regueu les plantes amb precaució
 • Eviteu inundacions a casa
 • Eviteu exposar elements domèstics en lloc visible des de la via pública
 • Tingueu cura dels espais comunitaris
 • Eviteu llençar deixalles al carrer des de finestres i balcons
 • Eviteu abocar aigua bruta a la via pública
 • Eviteu embrutar les façanes dels edificis

Nova Ordenança de Civisme
El Govern de Reus ha aprovat recentment l’Ordenança de civisme, que actualment es troba en període d’al·legacions, amb la qual es fa visible el compromís públic per la convivència i la política de tolerància zero contra els actes incívics.

L’ordenança regula aquelles conductes que poden pertorbar la convivència, amb especial atenció a les que generen més preocupació entre la ciutadania com les pintades, la venda no autoritzada, el consum de drogues i alcohol a la via pública, la circulació en bicicleta o patinet per espais no reservats, no recollir els excrements d’animals a la via pública i deixar les escombraries fora dels contenidors o en horaris no permesos.

Compartir

Facebook Twitter MySpace Technorati
Menéame Delicious NetvibesYahoo!